Lekker in je vel achter je bureau

Je begint je werkdag fit en energiek. Je start je computer of je laptop op en na een praatje met je collega online of bij het koffie apparaat, begint je werkdag. Misschien ben je helemaal niet zo bewust bezig met zaken zoals ergonomisch werken. Dat begrijpen we helemaal. Wist je dat klachten zich vaak pas uiten buiten werk om? Bijvoorbeeld wanneer je gaat sporten, of ’s avonds op de bank een film kijkt. Klachten komen voor in de vorm van pijn in je rug, schouders, nek of hoofd. Dit kun je voorkomen door je werkplek ergonomisch in te richten. Een ergonomische werkplek levert namelijk veel gezondheidsvoordelen op, maar ook je productiviteit gaat omhoog. Met kleine aanpassingen maak je al een groot verschil. Zodat je niet alleen de dag energiek begint, maar ook fit naar huis toe gaat.

De beginselen van ergonomie

Ergonomie begint bij het stellen van de vraag welke dagelijkse werkzaamheden je uitvoert op je werkplek. Een ergonomische werkplek ziet er bijvoorbeeld anders uit voor een advocaat dan voor een baliemedewerker. Het verschil zit hem in de werkhouding die je aanneemt. Ben je aan het telefoneren of aan het overleggen met een collega, dan is je houding relaxt en misschien wat meer achterover geleund. Ben je aan het focussen op het schrijven van een rapport, dan neem je een actievere werkhouding aan. Dat wil zeggen rechtop en wat meer naar voren geleund. Om in iedere situatie ergonomisch te werken volgt hieronder een stappenplan met de belangrijkste beginselen van ergonomie.

Stap 1: hoe ziet jouw werkplek er eigenlijk uit?
We gaan uit van jouw huidige werkplek. Werk je altijd op dezelfde werkplek of op flexwerkplekken? Heb je de mogelijkheid om je bureau in hoogte te verstellen? Werk je met vaste computers of draagbare media? Wat je situatie ook is: begin met het aannemen van de juiste houding achter je bureau met de mogelijkheden die je hebt. In de ideale situatie stel je, los van je bureau, eerst je bureaustoel in.

Stap 2: bureaustoel instellen

Zithoogte
De stoel staat in de juiste hoogte als de hoek tussen boven- en onderbeen +/-90 graden is en je voeten plat op de grond staan.

Zitdiepte
De stoel heeft de juiste zitdiepte als er een vuist tussen de voorkant van de stoel en je knieholte past.

Rughoogte
De rughoogte van een stoel kun je instellen naar wat voor jou het meest prettig voelt.

Zithoek
Met de zithoek bepaal je de stand van de rugleuning. Het advies is om de stoel los in te stellen. Dit betekent dat de rugleuning dynamisch is. Een vaste stand is niet aan te bevelen. De middelste stand is los dynamisch en gebruik je wanneer je bijvoorbeeld aan het telefoneren bent. De los en actief zitten stand wordt gebruikt voor werken achter de computer.

Gewichtsinstelling
Nu je de zithoek hebt bepaald, kun je de tegendruk bepalen. Dat noemen we gewichtsinstelling. Het gewicht is goed ingesteld wanneer je ontspannen in je stoel zit met je rug tegen de rugleuning en je niet het gevoel hebt naar voren te worden gedrukt.

Armleggers

  • Hoogte van de armleggers
    De hoogte van de armleggers staat goed ingesteld als je boven- en onderarm een hoek van +/- 90 graden maakt en je onderarm op de armlegger rust
  • Breedte en diepte van de armleggers
    De breedte van de armleggers is juist ingesteld als de armen ontspannen op de armlegger rusten met een kleine ruimte tussen armen en lichaam. Bij voorkeur plaats je de armleggers zo dicht mogelijk tegen de rugleuning aan
  • Hoekinstelling van de armleggers
    Je kunt ook de hoek van de armleggers bepalen naar binnen of buiten. Dit is comfortabel wanneer je achter je bureau zit en je muis veel gebruikt. Dat je de armlegger in de richting van je muis legt zodat je altijd genoeg steun hebt op je onderarm.

Stap 3: bureau instellen
Nadat je je bureaustoel hebt ingesteld kun je gaan zitten achter je bureau. Een ideaal bureau is elektrisch instelbaar, zodat je je rug, nek en armen kunt ontlasten en kunt afstellen op de hoogte die bij jou past. Dit betekent dat wanneer je achter je bureau zit, je schouders ontspannen zijn en je onderarmen horizontaal op het bureaublad leunen.

We gaan testen hoe jouw werkplek er op dit moment voor jou uit ziet

Als je achter je bureau zit of staat, waar kijk je dan naar? Waarschijnlijk is dat het scherm van je computer of laptop. Een comfortabele leesafstand tussen jou en je scherm is 50 tot 70 centimeter. Kijk eens naar je scherm. Is de bovenkant van het scherm onder ooghoogte? Perfect. Door je scherm een beetje te kantelen verklein je de kans op een verkeerde houding van de nek. Daarnaast is het belangrijk dat je scherm groot genoeg is om de informatie te zien zonder dat veel scrollen nodig is. Gebruik je twee beeldschermen? Plaats de schermen recht voor je in een V-vorm.

Werk je veel met een laptop of tablet?

Plaats een laptop of tablet altijd op een standaard voor je op het bureau. Hierdoor kun je het device op de voor jou juiste hoogte plaatsen. Een extra toetsenbord maakt het typen van langere teksten makkelijker. Heb je geen standaard of extra toetsenbord bij de hand? Houd dan rekening met een werktijd van maximaal 50 minuten aaneengesloten. Dit in verband met de onnatuurlijke positie die je aanneemt.

De beste werkplek van BUUR voor jou

Een ergonomische werkplek bestaat voor een groot deel uit bewustwording van de werkzaamheden die je uitvoert. Wat je nu ook weet is dat je zittend werken het beste kunt afwisselen met staan om statische belasting van je lichaam te verminderen. Door je werkhouding regelmatig af te wisselen kun je fysieke klachten voorkomen of verholpen worden. BUUR creëert voor jou de perfecte werkplek en omgeving. Door het aanbieden van de juiste meubelen voor je werkplek, voor iedereen. Voor jou, en al je collega’s in verschillende functies. Of dat nu vanuit huis is, of vanuit kantoor. Bekijk hier ons assortiment.

 

Nu je dit artikel, waarschijnlijk zittend, hebt gelezen: sta op en beweeg even!